Cékla
Beta vulgaris
A cékla kétnyári növény. Csak akkor képes virágot bontani, ha gyökerei kellően kifejlődtek és legalább egy hónapot töltött hideg. Kifejlett mérete függ attól, hogy milyen fajtával van dolgod, és hogy a fejlődés melyik fázisában végzed a szüretelést, de átlagosan 4-7 cm átmérőjű gyökerekről beszélünk. A levelek nagyjából 30 cm szélességben terülnek szét és 20-30 cm magasra nőnek meg. Mivel gyökereik miatt szokás termeszteni, így teljesen napos vagy részlegesen napos helyen is jól érzi magát.
Egy évben két szedési idénye is lehet. Tavasszal kezdje meg az első céklái megnevelését. Vesse el a magokat április közepéig-végéig. Április közepe után már ne vesse el a magokat, hanem várjon július közepéig. Az ekkor elvetett magokból őszre friss céklagumói lehetnek. A céklaneveléshez ajánlom a szerves trágya használatat, amelyben minden tápelem megtalálható, amelyre szüksége van a növénynek!

Mivel a cékla gyökérnövény, jó vízelvezetésű, szellős talajra van szüksége. A köves, agyagos talaj akadályozhatja a gyökerek rendes fejlődését, ezért nem érdemes ilyen jellegű talajba vetni.
Ültethetjük ősszel és tavasszal is.
A céklák nem alkalmasak átültetésre, és mindig közvetlenül magból szokás termeszteni őket. A csomagolt céklamagok valójában 4-6 magból álló kis csomók, amiket akár ilyen formában is elültethetsz. Később aztán ritkíthatsz rajtuk, ha már néhány centi magasra megnőttek, vagy akár külön magokként is elültetheted őket, ha óvatosan szétválasztod a csomókat.
A ritkítási folyamat egyszerűbb, mint a magok külön történő elültetése, ráadásul a ritkítás során szüretelt céklaleveleket salátákban is fogyaszthatjuk. A céklamagok kemény külső héjuk miatt viszonylag lassan csíráznak ki. Ezt a folyamatot felgyorsíthatod, ha egy éjszakára vízbe áztatod őket, így kissé megpuhítva a héjukat.
A cékla zöldje már akkor is szüretelhető, ha a levelek elérik a 15 centit, általában ugyanis ez az a méret, amely előtt a legzsengébbek. A gyökereket 4-5 centisen húzással vagy ásással érdemes szüretelni. A nagyobb gyökerek rostosabbak és gyakran keményebbek is. Szüreteléskor hagyjunk legalább 2-3 centi zöldet a gyökereken, hogy főzéskor ne sérüljenek meg és ne folyjon ki a levük.
Hetente legalább 2,5 cm vízzel lássuk el a céklákat. Talajtakaróval biztosíthatjuk, hogy a talaj tovább megtartsa a nedvességet és ne forrósodjon fel túlságosan meleg időben. Ha a rendelkezésedre álló talaj nem rendelkezik megfelelő mennyiségű tápanyaggal, akkor céklák a talajból való kibújásuk után hét hetente tápanyag-kiegészítőt igényelnek majd – erre a célra bármilyen minőségi növénytáp megfelelő. Ügyelj a gyomnövények eltávolítására is, mert többek között a gyökerek deformálódását okozhatják.
