Petrezselyem

A petrezselyem a Földközi-tenger vidékéről származó kétéves növény, két típusát termesztjük, az egyik a gyökérpetrezselyem, a másik pedig a metélőpetrezselyem. A gyökérpetrezselyem erős, húsos, fehér színű karógyökeret és intenzív ízű leveleket fejleszt, míg a metélőpetrezselyem kevésbé erőteljes ízű, dús levélzetet nevel.
A gyökérpetrezselyem fiatalabb gyümölcsfák alatt, vagy szőlősorok között is termeszthető, nem kimondottan fényigényes, a metélőpetrezselyem világos helyre való, utóbbi a gyökérpetrezselyem számára is megfelelő.
A petrezselyem vízigényes növénynek számít, ugyanakkor a vizet mélyebbről is felveszi, és jól hasznosítja. A csírázáshoz és a kezdeti növekedéshez igényli a legtöbb vizet, ha száraz a tavasz, már tavasszal is öntözést igényel.
A petrezselyem termesztésével kapcsolatos teendők között meg kell említeni a gyomlálást is, kézzel húzzuk ki a gyomokat, ne használjunk gyomirtót. A petrezselyem kártevői közül a talajlakó kártevőket, valamint a levéltetveket lehet megemlíteni, illetve időnként lisztharmat is károsíthatja a növényt.
A gyökérpetrezselyem márciustól vethető szabadföldbe, magjai nagyon aprók, és nehezen csíráznak, ha nem elég nedves a talaj, akár 4-5 hétig is elfekszenek. A közönséges vetőmagot érdemes a vetés előtti napon beáztatni, vagy nyirkos homokba keverni és meleg helyen tartani a vetésig, ez megkönnyíti a csírázást.
A petrezselyem vetéséhez készítsünk vetőbarázdát, ez 3-4 cm mély, egyenes sor legyen. Ha ezzel meg vagyunk, öntözzük be a vetőbarázdát és szórjuk bele a magokat. A magok közötti ideális távolság 3-4 cm, a sortávolság 30cm legyen. Takarjuk be a magokat és kicsit tömörítsük a földet, ha száraz a tavasz, hetente öntözzük a vetésünket. Tartsuk gyommentesen a területet, ha túl sűrűn kel a vetésünk, akkor egyeljük ki őket. A kihúzott kicsi növényeket már felhasználhatjuk a konyhában.
Egészség
A fehérrépa C- és K-vitamint, rezet, jódot és vasat tartalmaz, viszonylag magas a nátrium, folsav, kálium, kalcium, foszfor, fehérje tartalma, valamint nagyobb mennyiségű rost is található benne.
A fehérrépát emésztési zavarokra, puffadásra, görcsoldásra is használhatjuk. A fehérrépa és a petrezselyem is vízhajtó, vér- és májtisztító tulajdonságokkal bír. A szárított gyökeret és a növényből készített illóolajat az indiai ajurvédikus gyógyítás is használja