Uborka
Hőigénye magas, 25°C számára az ideális. A fagyot egyáltalán nem, de még a 10 °C fok alatti hőmérsékletet sem igazán kedveli, ezért ha túl korán kerül ki a kertbe, a hideg esték visszavethetik fejlődését. Régebben többször előfordult hűvösebb nyarak esetén, hogy a növény növekedési sokkot szenved, és megáll a fejlődésben - na ezzel manapség nem igazán kell számolnunk.
Fényigényes, ezért csak napos helyre ültessük.
Vízigényes, csak olyan konyhakertbe ültessük, ahol gondoskodni tudunk állandó öntözéséről is. Gyökerei a talajban magasan helyezkedbek el, ezért takarjuk mulccsal és tartsuk nedvesen.
Tápanyagigénye magas: megfelelő terméshozam csak frissen trágyázot területen várható, ráadásul a frissen beásott érett lótrágya padlófütésként a magok csírázását és kelését serkenti. (A trágyát legláabb 20-30- cm mélyre ássuk be, hogy közvetlenül ne találkozzon a magból frisseb kibújt gyökerekkel.) Komposzttal is dúsíthatjuk a helyét.

Április közepétől vethetjük magjait szabadföldbe: 80-100 cm sortávolságra. A tőtávolság kelés után egyeléssel alakítható ki: 20-30 cm-t érdemes hagynunk az egyes tövek között. A magok kezdeti fejlődését serkenti, ha főliaalagút alá vetjük.
Palánta:
Palántát is nevelhetünk illetve ültethetünk az ablakpárkányon, hogy aztán a május eleji fagyok elmúlta után azokat közvetlenül a helyükre kiültethetők legyenek. A palántákat egymástól kb. fél méterre telepítsük.

Mivel az uborka víz és tápanyag igényes ezért gondoskodjunk a rendszeres öntözésről és folyamatosan pótoljuk a tápanyagot a növénynek. szabadföldi termesztés esetén gondoskodjunk a rendsueres gyomtalanításról. Meghálálja, ha talaja mulcsozva van, hiszen ezzel gátat szabunk a betegségek terjedésének,
A friss uborka kitűnő szomjoltó: 95-97 %-ban tartalmaz vizet, kalóriát viszont alig, ezért is lett a diétázók egyik kedvenc zöldségféléje. 100 gr-jában mindössze 16 Kcal energiatartalommal rendelkező zöldség kitűnő vízhajtó, amely főként magas káliumtartalmának köszönhető, de tisztító és jótékony tulajdonságaiban a benne található jelentős mennyiségű kalcium, magnézium, foszfor és vas, továbbá a B1-, B2, B6-, valamint C-vitaminok összessége játszik döntő szerepet. A vitaminok jórészt a héjban találhatók, ezért érdemes a friss, vegyszermentes zöldséget hámozás nélkül fogyasztani.
Az uborkát a kozmetikai ipar is jó ideje felfedezte, valóságos szépítőszer – nyugtató és bőrfiatalító hatásaiért sokan hálásak. Remekül hidratál, és belőle könnyen felszívódnak a tápanyagok, így pakolásként is gyakorta használják. A fáradt szemre helyezett friss uborkakarikák valósággal csodát tesznek.