Zeller
Az zeller nagyon egészséges növény bár magyarországon elég keveset fogyasztják.
Rég múlt idők nagy kedvence volt de sajnos az ízfokozokkal dúsított világunkból kiszorult .A zeller a rendkívüli tulajdonsága, hogy sok szerves nátriumot tartalmaz. Gazdag rostokban és nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, A, B, C vitaminokat és nyomelemeket, alacsony kalóriatartalma miadt kitűnő alapanyag fogyókúrázóknak is.
Három fajtáját különböztetjük meg:
Gumós zeller:
Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk. A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.

Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is. A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély. A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.


