Zeller

2024.02.27
Apium graveolens

 Az zeller nagyon egészséges növény bár magyarországon elég keveset fogyasztják.

 Rég múlt idők nagy kedvence volt de sajnos az ízfokozokkal dúsított világunkból kiszorult .A zeller a rendkívüli tulajdonsága, hogy sok szerves nátriumot tartalmaz. Gazdag rostokban és nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, A, B, C vitaminokat és nyomelemeket, alacsony kalóriatartalma miadt kitűnő alapanyag fogyókúrázóknak is.

 Három fajtáját különböztetjük meg:
Gumós zeller: 
 
Sima, kemény tapintású, méretéhez képest nehéz gumót válasszunk. A darabolva árusított gumó egészségi állapotáról közvetlenül is meg tudunk győződni. A nedves, puha foltok rothadásra utalnak, a szárazabb, vöröses csíkok a levegővel való érintkezésre. Ne vegyünk a szokásostól eltérő színű, annál sárgás-barnásabb gumót.A sértetlen gumó tisztítás nélkül, papírzacskóban, hűvös, szellős helyen, akár a kamrában is tárolható. A félbevágott, illetve hámozott gumót hámozás és a nedvesség teljes eltávolítása után tegyük a hűtőszekrénybe.

Szár és metélő zeller:
Keressünk húsos, nedvdús szárú, élénk színű levélnyeleket, foltosodástól mentes leveleket. A rothadás, vagy rovarkárosítás nyomait figyelve nézzük meg a levelek eredési helyét is. A zeller a nyár előrehaladtával hajlamos magszárat fejleszteni: ez a levélnyél-köteg közepén fejlődik, erősen szálas, kesernyés ízű és vastagabb a többinél. Ez is fogyasztható, bár élvezeti értéke csekély. A megtisztított és alaposan szárazra törölt zellerszárat csavarjuk konyharuhába. 3-4 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.
A zeller magok vetését február 10-én kezdjük el, nagyon vékonyan takarjuk a talajban és 19-25 fokot biztosítsunk a csírázásához. A zeller palánták nagyon lassan fejlődnek, ezért a csemeték szétültetésére áprilisban kerülhet csak sor.
 Végleges helyükre a májusi fagyok után kerülhetnek.    
A zeller víz tápanyag és fényigényes növény, ezért ezeket folyamatosan biztosítsuk neki . Nevelése során ügyeljünk a gyomtalanításra és az elfekvő lombozatot mindig távolítsuk el, hogy a gumó fejlődését biztosítsuk.
 Októberben felszedhetjük a növényt. 
© 2019 Varga Eszter kertészkuckoja/ Szeretettel komponálva
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el